Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Sadnja i presađivanje

Unknown | 11:10 AM
Nekada su se sve ukrasne biljke uzgajale u saksijama od crvene gline jer su ljudi mislili da su one najbolje zbog poroznosti, ali danas znamo da koren može da apsorbuje potrebnu količinu vazduha kroz površinu zemlje, samo ako je zemlja rastresita.



Iz glinenih posuda ispari mnogo vode, tako da zemlja unutra postane hladnija za 1-2 C. Na suncu brzo nestane vlažnost i nakon nekog vremena sama saksija poružni zbog taloga od kamenca. Samo one biljke koje baš vole suvu zemlju treba s vremena na vreme držati u glinenoj saksiji.

U početku plastične posude uzrokuju poteškoće uzgajivačima, jer dodaju previše vode. Budući da voda ne isparava kroz stranice saksije, biljci srednje veličine potrebna je samo trećina vode koja bi joj bila potrebna u glinenoj.

Ukrasna cvetna saksija može da bude štetna jer se voda sakuplja na dnu, mada danas može da se pronađu i one prihvatljivih oblika sa otvorom za oticanje vode i odgovarajućim podlogama.

Plastične cilindrične saksije i keramički lonci nisu porozni i nemaju rupice za oticanje vode. Ako neko želi da uzgaja biljke u tim privlačnim posudama, vrlo je važno da ih oprezno zalevaju: voda se ubrzo sakuplja na dnu posude, a to je vrlo štetno za korenje, jer ubrzano truni. Mala količina vode može da se održava umetanjem plastične cevi određene dužine, tako da se njen donji kraj nalazi nekoliko santimetara od dna na debljem sloju šljunka.

Presađivanje je potrebno kada korenje ispuni saksiju, kad saksija punke, a zemlja postane kisela, kad biljka pokazuje znakove bolesti i kad se radi o mladim biljkama. Presaditi treba ber jedanput na godinu u početku vegetacije. Korenje koje je izraslo kroz otvor za oticanje vode ne sme da se odreže; u tom slučaju bolje je razbiti saksiju. Ako se grumen zemlje ostavi čitav, biljka može da se presađuje tokom cele godine. Ako je deo korenskog spleta oštećen, preporučljivo je, ako za to postoje mogućnosti, da se odstrani i deo lišća. 

Nova saksija mora da bude za broj veća, s drenažom (1-2 cm veći unutrašnji prečnik saksije). Na dno saksije treba da se stavi jedna illi više krhotina stare saksije. Na to dolazi tanki sloj nove zemlje, a povrh nje grumen biljke koja se presađuje, s koga se odstrani mali deo površinskog sloja zemlje. Novu zemlju treba staviti i okolo biljke, dobro pritisnuti. Odozgo, konačno, treba sasuti gornji sloj nove zemlje. Proverite da li je ostalo dovoljno prostora za zalivanje.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub