Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Atmosferska vlaga

Unknown | 9:02 AM
Atmosferska vlaga, koja nepovoljno deluje na stepen do kojeg biljka isparava (gubi vodu u atmosferu) sasvim je različit pojam od vlažnosti potrebne za koren biljke, pa je zato taj važni uslov i posebno istaknut u opisima biljaka.


Kaktusi i drugi sukulenti (biljke sočnih listova) uglavnom podnose suvu atmosferu; međutim, biljke koje potiču iz kišnih prašuma, kao što su orhideje, mnoge paprati i biljke tankog lišća, traže visok stepen vlage u vazduhu.

Isparavanje zavisi od broja površinskih pora biljke po jedinici površine, od njihove veličine, a takođe i od toga da li može biljka da zatvori pore. Biljke sjajnog, kožastog lišća, kao što su mnoge varijante fikusa, isparavaju vrlo lagano pa stoga i podnose suv vazduh. Većina sukulenata je još prilagodljiva, budući da mogu potpuno da zatvore pore.

U kućama sa centralnim grejanjem vazduh je po pravilu veoma suv, zato što malo svežeg vazduha ulazi unutra, a slično je i u kućama gde se loži klasičnim ogrevom. Veštačka ventilacija rešava taj problem. Zapravo, grejanje vrućim vazduhom bi moglo da bude idealno za mnoge biljke, jer ono stvara potpunu klimatizaciju.

Često prskanje, po mogućnosti vodom u kojoj nema kamenca, da bi se izbegao beli talog na lišću, može da doprinese povećanju vlage u vazduhu. Posude sa vodom, obešene na radijatore nisu dovoljne, zato što brzo presuše. Ako se radi o maloj biljci, treba staviti saksiju iznad dubokog tanjira ili druge posude napunjene vodom, tako da se lišće vlaži isparavanjem, ali da dno saksije ne dodiruje vodu.

Najidealnije rešenje je nabavka električnog isparivača ili ovlaživača.


Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub