Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Temperatura

Unknown | 7:50 AM

Sve biljke neće ni u kom slučaju dobro da uspevaju ako ih držimo u sobi za dnevni boravak uz stalnu temperaturu od +20 C. Na sreću u sobama s jednostrukim prozorima nešto je svežije, i mnogim biljakma (npr. ciklamam) to odgovara. Veće biljke, kojima više prijaju svežiji uslovi, bolje će da rastu u predsoblju, hodniku, nezagrejanoj spavaćoj sobi ili u prostoriji sa sličnim uslovima.



U blogu će uvek biti istaknuta minimalna letnja noćna temeperatura: od + 16 do 20 C znači da je toplo, +10 do 16 C da je umereno toplo,+3 do +10 C sveže. Noćne temeperature su parametar, jer se danju temperature mogu znatno menjati zbog jake sunčeve svetlosti. Blizu zatvorenog prozora lako se može dogoditi da očitamo temperaturu od +40 C što svakako nije povoljno za biljke. Sobna temeperatura viša od +44 C je za njih pogubna. Međutim, tropske biljke dobro podnose temperaturu od +35 C ako su osvetljene na odgovarajući način.

Zimi su mnoge biljke u razdoblju mirovanja i tada su njihove potrebe u pogledu temperature i svetla, a prema tome i vlage, manje: mnogi kaktusi i drugi sukulenti (biljke sočnih listova) moraju da se drže na suvom, kod temperature od +5 do 8 C. Ako je biljkama zaista potrebno razdoblje mirovanja, onda je naznačena minimalna zimska temperatura.

U kućama sa centralnim grejanjem, teško je stvoriti povoljnu zimsku okolinu. U garaži se može održavati temperatura od +5 C, a prozor na prikladnom emstu ili na krovu može da propušta odgovarajuću količinu svetla. Inače, može se upotrebiti aluminijumski staklenik, prislonjen uza zid kuće, koji će biljke zaštiti od mraza termostatski regulisanim grejanjem.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub