Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Wednesday, April 8, 2015

Abutilon (Sobni javor)

Unknown | 6:20 AM

Abutilon je grmolika biljka iz tropskih krajeva; moguće je uzgojiti primerke od 5 m u roku od otprilike dve godine. To ni u kom slučaju nije veliki poduhvat, zato što je Abutilon vrlo snažna biljka.


Potrebno je samo zapamtiti da biljka treba pravovremeno da bude presađena. U rano proleće treba je uzgojiti iz reznice, zatim mladu biljku staviti u saksiju promera 12 cm, u kojoj sme da ostane najviše dva meseca; pred kraj maja treba je preneti u saksiju od 20 cm, a početkom avgusta trebaće već u malo bure, bačvu. U njoj biljka može da prezimi jer u septembru rast postepeno prestaje. Zimi je za Abutilon povoljniji položaj na svežem (otprilike +10 do 15 C) ali ako počne da otpada lišće, biljka može da se ostavi i u sobi za dnevni boravak. U martu se presađuje u veće bure, a već u toku idućih meseci treba razmišljati o buretu razmera 60-80 cm. Pred kraj jula najduži izrasci mogu da dostignu i 5 metara. Takva biljka svakako traži mnogo vode; otprilike 10 litara ako je sunčan dan. Mora da se stavi potpora jer su njene duge grane mlohave. U trećoj godini biljka će da bude prevelika i mora da se uzgoji nova.

Ako se Abutilon ne presadi na vreme biljku će gotovo sigurno da napadnu crvi.

Velike primerke moguće je uzgojiti prvenstveno od Abutilon striatuma "thompsonii" lepih šara. To je u svakom slučaju najlepša vrsta. Ima narandžaste cvetove. Zelenolisni mešanci Abutilona, s crvenim i žutim cvetovima, mogu da se uzgoje iz semenki.


Na prvoj fotografiji prikazan je Abutilon megapotamicum, koji popularno nazivamo "belgijska zastava" zbog boje njegovih cvetova. On je potpuno drugačijeg oblika. Postoje zelenolisne i šareno lisne sorte

☀️ puno sunce bitno je za cvetanje
℃ umereno (+10 do 16 stepeni C noću); minimalna temperatura zimi +12 stepeni C
♒ mnogo vode leti; zimi umereno zalivajte
◎ zimi razmerno dobro podnosi suv vazduh
❧ kompost s vrlo malim sadržajem kreča
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub