Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Wednesday, April 8, 2015

Acalypha (Akalifa)

Unknown | 8:21 AM
Ova lepa biljka potiče iz australijskog arhipelaga. Posebno je privlačnog izgleda: jedna vrsta ima duge crvene rese, dok druga stvara prekrasno šareno lišće.

Budući da te biljke zahtevaju vrlo vlažan vazuduh, njihovo je uzgajanje teško. Akalifa se uzgaja kao sobna biljka, najviše zbog svog lepog izgleda; pokazalo se da je akalifu nemoguće održati zimi. Ako neko uprkos tome želi da ima tu biljku trajno moraće redovno da je razmnožava reznicama. Kod akalife to nije tako jednostavno. Onaj koji se odluči da pokuša, mora da zna da je to moguće samo u proleće. Potrebno je odgovarajuće zagrevanje odozdo.

Na fotografiji gore prikazana je Acalypha hispida. Rese mogu da narastu i do 50 cm. One su redovno crvene, ali postoji i beli oblik "alba". Uvele cvetove treba ukloniti.

Na drugoj fotografiji prikazan je detalj srodne vrste Acalypha Wilkesiana. Njeni cvetovi nisu naročito upadljivi, ali su zato listovi mnogo lepši.


U njima "musaica" ima uzorak mozaika u crvenoj i narandžastoj boji; "marginata" ima narandžasto smeđe listove sa ružičastom ivicom; "obovata" ima maslinasto zeleno liće sa narandžastom ivicom koji na kraju izbledi; postoji još i "godseffiana" sa mrljavim lišćem i žućkasto belim obrubom.

Iskustvo je pokazalo da se te biljke mogu uzgajati u sobi ako se redovno prskaju. U stakleniku sa njima nema problema. Treba da se pripazi na crvenog pauka, koji je često napada.

potrebno je mnogo svetla radi lepih boja, direktno sunce šteti 
  umereno toplo (+10 do 16 stepeni C noću, minimum +17 stepeni C zimi) 
održavajte umereno vlažno 
zahteva visok stepen vlage u vazduhu tokom godine 
normalna do ilovasta zemlja
Share it →

1 comment:

  1. Poštovanje. Dali mi ikako možete nabaviti akalifu wilkesianu. Lp Sandra

    ReplyDelete

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub