Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Wednesday, April 8, 2015

Za dnevni boravak

Unknown | 2:31 AM
Sobnim biljkama ne treba nameniti samo prostor na prozorskoj dasci ili ih ograničiti na dnevni boravak.


Sobne biljke se takođe mogu uspešno uzgajati u kupatilu ili kuhinji, gde je vazduh obično vlažan. Nepotrebno je reći koliko je važno odgovarajuće svetlo; kupatilo sa vrlo malim prozorom povoljna je samo za afričku ljubičicu ili vrlo male biljke na prozorskoj dasci. Dobro osvetljena prostorija koja se retko upotrebljava biće idealan zimski ambijent za sukulente i druge biljke koje vole svežine u tmurnim zimskim mesecima.

Sve biljke neće jednako dugo živeti u dnevnoj sobi. Neke, poput, bromelija, uginu odmah nakon cvetanja; drugima je pak potrebno mnogo vlažnog vazduha da bi izdržale duže. Ima i biljaka koje su lepe samo kad cvetaju. To su na primer begonije. Neko može da odluči da kupi biljku premda unapred zna da će njezina dekorativna vrednost biti samo privremena. Lepa paprat Nephrolepis exaltata, biće zacelo lep ukras bar dva do tri meseca, ako je svakodnevno prskamo. To je divna biljka, naročito ako je smestimo u visoku  belu saksiju. Kad otpadne lišće, tu biljku možemo lako ponovo "oživeti" u stakleniku. Ne treba da se zaboravi da paprat treba obilno da se nadohranjuje.


A što je sa prekrasnim bromelijama, kao što su Aechmea, Ananas, Neoregelia i Vriesea? Sve cvetne rozete će uginuti - zapravo, one umiru. Zato i nije toliko važno hoćemo li biljku smestiti na tamno mesto ili tamo gde je vazuh previše suv. Zapravo, cvet će živeti nešto duže ako je biljka smeštena na prilično svežem mestu. Sve u svemu, bromelije su idealne biljke za one uglove u kojima ništa drugo ne uspeva.


Leti mnoge sobne biljke bolje uspevaju na balkonu ili vrtu. Camellia i Azalea moraju da budu u senci, dok Yucca, Hibicus, Agapanthus, Agave vole mnogo sunca. Različite potrebe možemo lako proveriti. Naznačena minimalna noćna temeperatura će pokazati nije li možda vanjska temperatura preniska za biljku. Takve biljke žele klimu za koju kažemo da je "sveža", ali to nije važno ako se danju temperatura povremeno digne i do + 35 C.

Sobne biljke treba uvek dobro zaštiti od vetra naročito na balkonu.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub