Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Vrt u boci

Unknown | 2:28 PM
Jedno vreme bilo je moderno uzgajati biljke u boci. Mada se to danas manje radi, lepo je videti bocu sa ukusno zasađenim biljkama.



Zbog visokog stepena vlage, u boci su uslovi za život skoro idealni. Vlaga isparava iz lišća, kondenzuje se na staklenim stranicama posuda, a noću kapljice klize natrag u zemlju. Tamo gde je vlaga savršeno uravnotežena, u toku jutra nestaće sva kondencazija.

Uzme se obično velika staklena boca, plitka, uglavnom one za tzv.demižon, proziran ili svetle boje, uska ili široka grla. Boca se pre svega dobro opere sonom kiselinom i vodom. Zatim se u nju stavi sloj hranjive zemlje pomoću levka koji se može napraviti od smotanih novina. Biljke u bocu smestimo pomoću plastične ili drvene viljuške i kašike privezane za drvene štapiće: tim alatom manipulišemo sve dok ne postavimo biljku u željeni položaj.

Za uzgoj u bocama upotrebljavaju se dekorativne lisnate biljke, kao što su fitonija ili epicija, koje ne mogu previše da narastu.

Nakon sadnje treba staviti čep da bi boca bila hermetički zatvorena. Biljke u boci stvoriće vlastiti mali svet, a ono malo vode koliko im je pottrebno doda se pomoću pipete.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub