Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Wednesday, April 8, 2015

Kancelarijske biljke

Unknown | 3:44 AM
Poslednjih godina je za držanje sobnih biljaka u kancelarijskim prostorijama poprimilo velike razmere nesumnjivo zato što savremene kancelarije mogu da učine podnošljivim samo ukrasne biljke.



Ne znam koji je pravi razlog, ali trgovina biljkama za kancelarijske prostorije cveta, zato se troše znatna sredstva, a cvetni dekorateri imaju pune ruke posla. Stručni jezik pomešan sa latinskim imenima biljaka što ga upotrebljavaju stručnjaci impresionira laike, ali mislim da nema mnogo firmi koje se zaista razumeju u taj posao. Zato treba pripaziti kome se poverava takav posao.

Mora da se proveri hoće li biljke da uspevaju na onom mestu koje je za njih određeno. Tamno predsoblje sa dve fluorescentne cevi na visini od tri metra nije pravo mesto, ali se upravo na takvom mestu može videti bezbroj skupih aranžmana. Takođe, vrlo je važno da u veoma toplim kancelarijama (gde je temperatura +20 C) budu samo one biljke kojima pogoduje topla okolina.

Ako morate da držite biljku na izvesnoj udaljenosti od prozora pobrinite se da je nakon radnog vremena približite svetlu.

Takođe je važno da zamisli cvetnog dekoratera budu u skladu sa idejama arhitekte za uređenje enterijera jer će se inače pokvariti opšti utisak. U ovom blogu namerno su prikazani moderni enterijeri  radi podsticanja planiranja okoline. Na sreću i službenici i šefovi sve su osetljiviji, i s pravom zahtevaju lepo uređenu okolinu.

Pejzažno uređenje kancelarijskog prostora

Sve je veće zanimanje za pejzažno uređenje kancelarijskih vrtova.


Nakon sprovođenja zvučne izolacije velike se površine međusbno odvajaju pregradama, u nivoima poda i, naročito, cvetnim saksijama. Tako se stvaraju poluotvoreni prostori za pisaće stolove i prostori za odmor. Budući da obično malo svetla dopire u središte takvog vrta mora da se postavi dodatno osvetljene. Mogu da se postave fluorescente cevi iznad biljaka, a nekoliko reflektora stvara poseban utisak.

Ne bi moglo da se kaže da je to sasvim povoljno. Bilo bi bolje eventualno da se postave grupisane sijalice od žive. Na biljci bi onda naraslo više lišća i život bi im se produžio.

Svakodnevno nailazimo na biljke koje su smeštene tako da dobijaju malo dnevne svetlosti, pa su zbog toga kržljave i neugledne.

Odabiranje biljaka za kancelarijske prostorije

Posude za cveće u kancelarijam redovno su ispunjena najrazličitijim biljkama, međutim takve kombinacije ne samo da često nisu lepe, nego je vrlo teško kombinovati biljke sa sličnim uslovima rasta. Jedna biljka voli više svetla, druga suvlju zemlju, trećoj je prosečna mešavina zemlje prekisela. četvrtoj očigledno ne odgovara previsoka temperatura. Obično to završava tako da neke biljke uginu, dok druge uspevaju, a utisak koji smo hteli da postignemo kombinacijom, propada.


Stoga se preporučuje da se koriste gde god je to moguće, pojedinačne biljke u saksijam normalnih veličina koje mogu da se premeštaju. Uvek može da se složi izvestan broj posuda da bi se postigla atraktivna kombinacija. Ako gola zemlja ispod visoke biljke kvari utisak, može se za nju nabaviti prikladan "prekrivač", npr. biljčica skromnih zahteva koja ne smeta glavnoj biljci. Za tu svrhu pogodan je sitnolisni bršljen, ali on ne voli pretoplu okolinu, u kojoj će bolje da uspeva Ficus, Pumila ili Ficus Radicans. Takođe su za to pogodni razni oblici Cryptanthusa ili Pellaea.

Neke varijante Dracaena posebno su otporne. Matične biljke uzgajatelji upotrebljavaju za uzimanje reznice, pa se one široko razgranaju. Veliki Pandanus jedinstveni je primer.

Ostale pogodne bilje su: Abutilon (retko je srećemo), Aloe Arborensens, Aspidistra, Cissus, Ciperys, Dieffenbachia, Ficus Benjamina, Ficus lyrata, Howea, Micro Coleum, Pellae, Philodrendon, Phoenix, Rhaphidophora, Rhoicissus i Scindapsus.

Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub