Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Hidrokultura

Unknown | 3:02 PM
Biljke se mogu uzgajati u vodi jednako uspešno kao i u zemlji, a sistem takvog uzgajanja zove se hidrokultura.



U malim saksijama namenjenim za hidrokulturu biljka je posađena u posudu napunjenu šljunkom. Jedan deo korenja raste između kamenja i tako apsorbuje vazduh; duži deo visi u staklenoj posudi sa vodom. Takozvane staklenke su po pravilu zelene da bi se rast algi smanjio na minimum.

Još neke vrste hidrokulture danas su vrlo popularne, naročito kada se radi o velikim aranžmanima i kancelarijskim vrtovima: velike posude napune se zrncima gline, dok na dno dolazi hranjivi rastvor. Nivo vode se proverava vodomerom ili plovkom. S vremena na vremena voda se nadoknađuje svežim rastvorom.

Posebna pažnja poklanja se određenog pH (kiselost vode). Korišćenje ovakvih hidrokontejnera zahteva određeno stručno znanje.

Navjeća prednost hidrokulutra je što se takve biljke uzgajaju uglavnom automatski, što je posebno važno ako se one uzgajaju u kancelarijama. U privatnim kućama to je takođe pogodan oblik uzgoja biljaka ukoliko ukućani recimo često odsustvuju, jer ovim posudama s hidrokulturom nedeljama nije potrebna nikakava nega.

Međutim je ipak je bolje uzgajati biljke u zemlji.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub