Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Bolesti

Unknown | 3:09 PM
Lakoverni uzgajivači prskaju sobne biljke bezbrojnim proizvodima, ali od toga najveću korist imaju proizvođači.



Ima li uopšte smisla da se prska sredstvima protiv biljnih štetočina? Istina štetočine nestanu, ali se po pravilu pojave opet u punoj snazi za nekoliko nedelja, zato što se prskanjem ne uklanja i uzrok bolesti.  Šta više, ti proizvodi - često vrlo sumnjivog kvaliteta - mogu da budu otrovni i za ljude i za kućne ljubimce.

Bolesti na biljkama često nastaju zbog nedostatka hrane; to znači da biljke nisu pravovremeno presađene ili pravilno nadohranjivane. Možda je zbog tvrde vode porasla koncentracija kamenca u zemlji. Uzrok bolesti može biti i držanje biljke u nepovoljnim uslovima, na prehladnom ili pretoplom mestu, zimi i td.

Ako biljka ozbiljno oboli treba je dosta obrezati, dobro je čitavu oprati toplom vodom i presaditi u svežu zemlju. Za dalju negu treba pročitati uputstva navedena u blogu za svaku biljku posebno. Ako se ta upustva pravilno primene, biljka će se skoro sigurno oporaviti.

Ako ne može da se izbegne prskanje, onda bi trebalo da koristite proizvode koji se temelje na pyrethrumu i derissu. Na etiketi mora da piše sastav pesticida, tako da neće biti dileme pri izboru.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub