Biljke će dobro da uspevaju samo ako im osiguramo uslove za dobar rast. A za to je potrebno nešto osnovnog znanja.

Blog nudi savete o osnovnim potrebama svake biljke kao što su svetlost, temperatura ,voda, vlažnost vazduha i zemlje.

Monday, April 6, 2015

Dohranjivanje

Unknown | 11:30 AM
Ako biljka i dobija svežu, hranjivu zemlju svake godine, može da se desi da joj nakon nekoliko meseci zatreba dohrana.


Što biljka brže raste, to joj je potrebno više hranjivih sastojaka. Po pravilu, hrana se daje u obliku veštačkog đubriva (tečnog ili u prahu), ali je prikladno i organsko đubrivo, kao što je suvi kravlji gnoj, sušena krv, rogovina ili koštano brašno. Važno je nikada ne prekoračiti naznačene količine; bolje je češće davati slabe, nego neredovno jake rastvore. Takođe se preporučuje menjanje proizvoda.

U doba mirovanja, kada se biljka malo razvija, ako se uopšte i razvija, lista ili cveta, dohranjivanje je nepotrebno. U to vreme hranjive materije neće se apsorbovati, pa to može da bude uzrok preterane i štetne koncentracije minerala.

U mnogo slučajeva mogu se postići bolji rezultati ponovljenim presađivanjem, nego beskrajnim dohranjivanjem. Zemlja u saksiji pretvoriće se ne kraju u korpu za otpatke svega onoga što biljka ne može da "svari" i u takvoj sredini njen koren će da ugine.

Najbolje je držati se pravila: što se biljka više zaliva i dohranjuje, mora češće da se presađuje. Važno je imati na umu sve vezano za upotrebu glinenih i plastičnih saksija.
Share it →

No comments:

Post a Comment

Sobne i Vrtne Biljke © 2014 | Powered By Blogger

Distributed By Free Blogger Templates | Designed By Windroidclub